Extra zuurstof?

Het zo nu en dan wat ‘ lurken’ aan een zuurstoffles heeft geen zin en moet zelfs worden ontraden, omdat het de acclimatisatie vertraagt. Het gebruik van zuurstof is dus beperkt tot echte noodsituaties!

Zuurstof toedienen zal de klachten altijd verminderen, maar besluit er niet te snel toe. Bij lichte klachten is het volstrekt overbodig, bij ernstige klachten is het nuttig of nodig, maar alleen in combinatie met andere maatregelen. Voor de gemiddelde toerist is het meesjouwen van de relatief zware flessen niet nuttig en ook zijn ze nogal duur. Bovendien zijn er altijd mensen die menen dat ze zich met zuurstof in de rugzak niet meer aan de normale voorzorgsmaatregelen hoeven te houden, waardoor ze dan later inderdaad zuurstof nodig hebben. Mocht je toch zuurstof willen meenemen, dan moet je er rekening mee houden dat de toediening per zuurstofmasker ten minste een kwartier moet duren wil het enig nut hebben. Zo af en toe een paar minuten aan het masker lurken is zinloze verspilling van zuurstof die je straks misschien echt nodig hebt. Als zuurstof echt nodig is, is afdalen dat ook! Mocht je toch zuurstof gebruiken, doe het dan als volgt.

atmosfeer

Zuurstof uit een fles

Stel, als je zuurstof uit een fles gebruikt, de zuurstoftoevoer in op ten minste 4 liter per minuut. In ernstige gevallen kun je hoger beginnen (kan nooit kwaad, mits je genoeg zuurstof bij je hebt), bijvoorbeeld 10-20 liter per minuut tot de toestand verbetert, en dan terug naar 4-8 liter. Realiseer je dat het frequent gebruik van zuurstof je acclimatisatietijd verlengt.

Zuurstof via de drukzak

Een veel praktischer middel om zo nodig aan extra zuurstof te komen, is de hyperbare luchtzak. Sommige reisorganisaties nemen bij tochten naar/op grotere hoogten tegenwoordig zo’n draagbare opblaasbare luchtzak mee. Voor (groeps)reizen boven 3000 meter is dit overigens aan te raden, zeker als snelle evacuatie naar ‘veiliger oorden’ bij problemen niet mogelijk is. Het voordeel ervan boven zuurstof in flessen is dat de omgevingslucht het reddende medium is, en die raakt nooit op. In een dergelijke opblaaskamer wordt de luchtdruk kunstmatig verhoogd, gelijkstaand met een afdaling van bijvoorbeeld ongeveer 2000 meter als je op 4000 meter zit. Vanzelfsprekend helpt dit, maar hier geldt hetzelfde als voor zuurstof: het is zinvol bij ernstige problemen en moet gepaard gaan met andere maatregelen. De ervaring wijst uit dat twee tot vier uur ‘behandeling’ in een opblaaskamer de conditie vaak zeer verbetert, zodat de noodzakelijke afdaling ook fysiek weer mogelijk is.

Hoogteacclimatisatie

Levamondo vof | BTW nummer: BE0896571196 | Bergstraat 24, 1850 Grimbergen | T: +32(0)2 588 20 72 | E-mail: info@levamondo.com