Thuis acclimatiseren aan de hoogte

Thuis acclimatiseren aan de hoogte in een hoogtetent

hoogte acclimatisatieTegenwoordig bestaat er een effectieve manier om je lichaam vooraf te laten acclimatiseren aan de hoogte, namelijk in een hoogtetent.

Je kunt met deze hoogtetent de kans op acute hoogteziekte aanzienlijk verlagen door je lichaam in de weken voor je expeditie te laten acclimatiseren aan de hoogte.

Hoe werkt het?

Hoe hoger in de bergen, des te lager de luchtdruk zal zijn en hierdoor zijn ook minder zuurstofmoleculen per volume (ademteug) aanwezig. Dit betekent dus dat je eenmaal boven de 2500m  minder zuurstof inhaleert dan op zeeniveau. De verlaagde hoeveelheid zuurstof  stimuleert het lichaam om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie.

De hoogtetent maakt gebruik van dit proces en gebruikt
 zuurstofarme lucht alsof je thuis bovenop een hoge berg slaapt. De bijhorende hoogtegenerator haalt een klein percentage zuurstof uit de normale lucht en pompt de overige zuurstofarme lucht in de hoogtetent.

Voordelen van het slapen in een hoogtetent

In de hoogtetent slaap je in een omgeving met minder zuurstof. Normale lucht bevat 20,9% zuurstof. In een hoogtetent die bijvoorbeeld ingesteld is op 2500m hoogte is het zuurstofpercentage nog maar 15,5%. Je lichaam reageert hierop door onder andere meer rode bloedlichaampjes aan te maken.

Hoe kan ik hier gebruik van maken?

Hoogtetent systemen zijn heel efficient maar helaas niet goedkoop (Ongeveer €5000,-). Echter, sinds enige tijd heeft het bedrijf ‘Altitude Dream hoogtetraining’ ook een verhuur service van hoogtetenten waarbij je al voor €125,-/week in een hoogtetent slaapt. Kijk dus gerust eens op hun website. Zeker een aanrader voor iedereen die het risico op hoogteziekte wil minimaliseren.

Klik hier

Hoogteacclimatisatie

Levamondo vof | BTW nummer: BE0896571196 | Bergstraat 24, 1850 Grimbergen | T: +32(0)2 588 20 72 | E-mail: info@levamondo.com