Om te beginnen..

Alles over hoogteziekte

Steeds meer mensen brengen hun vakantie door met skiën, mountainbiken, wandelen of trekken op grote hoogten. Mt. Blanc (4807 meter), overige Alpen (tot ruim 4500 meter), Mt. Kilimanjaro (5896 meter), Lhasa (3400 meter), basiskamp Mt. Everest (5200 meter), Inca-trail Peru (4100 meter), allemaal bestemmingen die voor de gemiddeld gezonde toerist tegenwoordig bereikbaar zijn. Veel reisorganisaties brengen je waar je wezen wilt, maar dat gaat niet altijd vanzelf: je moet er iets voor doen en iets voor laten!

Bergen_3

Niet iedere poging tot het leveren van zo’n prestatie slaagt. Uit de vele ervaringen die inmiddels met deze vorm van vrijetijdsbesteding zijn opgedaan, weten we bijvoorbeeld dat hoogteziekte al kan optreden boven de 2500 meter. Ver weg hoef je daarvoor niet eens te gaan: in de Alpen krijgt zo’n 10-25% van de klimmers al last van hoogteziekte op 3000 meter en dit percentage loopt op tot ongeveer 50% op 4500 meter. Boven de 5500 meter, een voor de mens extreme hoogte, krijgt vrijwel iedereen met ten minste een lichte vorm van hoogteziekte te maken. Het aantal ernstig zieken loopt dan ook sterk op en niet iedereen overleeft het. Zo beklommen in 1998 ongeveer 1500 mensen de Aconcagua in Chili (6962 meter); 150 daarvan bereikten de top, een groot aantal werd hoogteziek en daarvan overleden er 11. Het lichaam begint bij een langer durend verblijf op of boven de 5500 meter geleidelijk af te takelen, zowel fysiek als mentaal. Vrijwel alle gevallen van levensbedreigende hoogteziekte zijn het gevolg van te snel omhoog willen en verder klimmen ondanks klachten en verschijnselen die op beginnende hoogteziekte wijzen.

De gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het recreëren op grote hoogte, worden ernstig onderschat door de toeristen zelf maar vaak ook door de organiserende reisorganisaties. Door verzekeraars worden jaarlijks vele miljoenen uitgekeerd in verband met gemaakte kosten, waaronder die voor evacuatie en behandeling. In sommige geïsoleerde gebieden is evacuatie dikwijls niet eens mogelijk. Elk jaar overlijdt een aantal toeristen aan een ziekte die in de eerste plaats vaak voorkómen had kunnen worden en in de tweede plaats meestal goed kan worden behandeld. Veel meer mensen kampen met minder rampzalige gezondheidsproblemen en moeten daardoor de vakantie onderbreken of beëindigen. Ook reisgenoten worden hiervan de dupe. Het goede nieuws is: hoogteziekte is bijna altijd te voorkomen! Lees verder..

Voor meer medische informatie: zie www.lcr.nl, www.gezondopreis.nl, www.tropenzorg.nl, www.dereisdokter.nl, www.tropencentrum.nl, www.dokterdokter.nl. en www.malaria.nl. Kijk ter voorkoming van hoogteziekte ook eens op de website van Altitude Dream hoogtetraining.

Hoogteacclimatisatie

Levamondo vof | BTW nummer: BE0896571196 | Bergstraat 24, 1850 Grimbergen | T: +32(0)2 588 20 72 | E-mail: info@levamondo.com