Algemene adviezen

Figuur: de Machame route naar de top van de Kilimanjaro na enige dagen acclimatisie in Arusha. Klimstart op dag 8. Enige risio’s op hoogteziekte gedurende de snelle stijging op de dagen 8-10, maar daarna een mooie tijd voor acclimatisatie en dus grote kans dat je het haalt!

Machame_route

Naast het al gegeven advies ‘beperk de stijgsnelheid’ zijn de volgende zaken nog van belang:

  • – Een goede conditie
  • Hoogtetent
  • – Koolhydraten
  • – Bloedarmoede
  • – Gevoeligheid voor hoogteziekte

Een goede conditie is nodig om met succes een berg van enige hoogte te kunnen beklimmen. Maar zo’n goede conditie beschermt niet tegen hoogteziekte. Integendeel: de ervaring leert dat mensen met een goede conditie de neiging hebben te snel naar grote hoogten te klimmen, waardoor juist zij een groter risico op hoogteziekte lopen. Ook zware inspanning zelf kan het risico op hoogteziekte vergroten, dus ook al laat je conditie het toe, na een flinke stijging kun je beter eens wat rust nemen!

Good_morning_

Hoewel het zeker is dat er wat betreft het risico om hoogteziekte te krijgen grote verschillen in aanleg tussen personen bestaan, zijn er geen gangbare medische technieken om het risico voor jou persoonlijk van tevoren te bepalen. Wel bestaat er sinds 2001 de technologie om dmv een hoogtetent, hoogtelucht te simuleren. Sindsdien is thuis acclimatiseren mogelijk en kun je je lichaam dus ook voorbereiden en trainen op de hoogte.

De verbranding van koolhydraten kost minder zuurstof en dat helpt theoretisch weer om de lagere zuurstofspanning niet nog verder omlaag te halen. Koolhydraten zijn o.a. daarom de meest geschikte energiebron tijdens een trekking, maar belangrijker is: eet voldoende! Koolhydraatrijke dranken daarentegen (sommige sportdranken) leiden weer tot een trage maaglediging en dus kans op misselijkheid. Drink liever wat anders, maar alle drank is beter dan te weinig drinken. Extra vitaminen en mineralen zijn overbodig als je maximaal enige weken op hoogte bent, ook als je wat minder groenten of fruit en dergelijke eet. Alleen als je langer trekt, of als je altijd al subkritische hoeveelheden vitaminen eet omdat je gewoon ongezond eet, kunnen extra vitaminen raadzaam zijn.

Bloedarmoede maakt een beklimming extra zwaar, met een hogere kans op hoogteziekte. Vrouwen die nog menstrueren doen er daarom goed aan zich vóór een stevige beklimming daarop te laten controleren. Ten minste enige weken voor de tocht extra ijzer slikken kan bloedarmoede voorkomen. Vooral bij een langer durend verblijf op hoogte en bij het leveren van zware inspanningen is voldoende ijzervoorraad in je lichaam nodig! Uiteraard gelden voor topsport en langdurige zeer zware inspanningen andere eisen, consulteer dan een sportarts!

Wie is gevoelig voor hoogteziekte? Erfelijke factoren spelen een rol bij de kans op hoogteziekte. Helaas is de wetenschap nog niet zo ver dat gevoelige personen betrouwbaar kunnen worden opgespoord. Wel staat vast dat mensen die eenmaal longoedeem gehad hebben, een ten minste twee maal zo hoog risico lopen om het bij een volgende beklimming weer te krijgen. Het betreft hier een groep die op hoogte met een meer dan gemiddelde stijging van de pulmonale bloeddruk te maken heeft.

Mensen die op hoogte niet voldoende reageren met een toename van de ademhaling, lopen een hoger risico op hoogteziekte, maar de overlap met ‘gewone’ mensen is te groot om hieraan veel praktische betekenis toe te kennen.

Hoogteacclimatisatie

Levamondo vof | BTW nummer: BE0896571196 | Bergstraat 24, 1850 Grimbergen | T: +32(0)2 588 20 72 | E-mail: info@levamondo.com