En als ik hoogteziekte heb?

IMG_0091

Als je eenmaal hoogteziek bent geworden moet er actie worden ondernomen. Als er geen deskundige in de buurt is die je conditie kan beoordelen, moet je er – ook als je twijfelt (je klachten lijken op hoogteziekte maar je bent niet zeker) – maar van uitgaan dat je hoogteziek bent. Bij lichte klachten (alleen hoofdpijn die nog wel redelijk op pijnstillers als paracetamol of ibuprofen reageert) kun je meestal volstaan met rust en een dagje niet stijgen. In alle andere gevallen moet je ervoor zorgen dat je meer zuurstof krijgt. Dat gaat het eenvoudigste door af te dalen, maar kan indien beschikbaar ook via een zuurstoffles of een zuurstofdrukzakOok in die laatste gevallen moet je, nadat de zuurstof je heeft opgeknapt, toch rust houden en liever nog afdalen tot het niveau waarop je nog geen klachten had. In ernstige gevallen, zeker bij een vermoeden van longoedeem en hersenoedeem, moet je zonder aarzelen omlaag, vaak heb je ook nog medicijnen nodig. Als je niet zelf meer omlaag kunt, of als het te gevaarlijk is (bijvoorbeeld in de nacht) kun je met extra zuurstof wel enkele uren wachten, maar uiteindelijk moet je omlaag!

Het gebruik van medicijnen bij eenmaal geconstateerde hoogteziekte luistert nauw. Slik nooit zo maar wat, en als de diagnose vrij zeker is, volg dan precies wat hieronder is aangegeven. Denk nooit dat je in jouw geval ook wel met wat minder pillen af kan! Bij twijfel moet je helaas soms het risico nemen op ongewenste bijwerkingen, en het aangegeven medicijn slikken. Daarbij altijd afdalen! Voor kinderen gelden andere hoeveelheden, die zo goed en nauwkeurig mogelijk gevolgd moeten worden.

Hoogteacclimatisatie

Levamondo vof | BTW nummer: BE0896571196 | Bergstraat 24, 1850 Grimbergen | T: +32(0)2 588 20 72 | E-mail: info@levamondo.com